Статия за Екоферма “Маринов-Еко” в БРОЙ 33 на националния седмичник – АГРОВЕСТНИК

“ВСЕ ПОВЕЧЕ ФЕРМЕРИ СЕ ОБРЪЩАТ КЪМ БИОЛОГИЧНИ СПОСОБИ ЗА ПОДХРАНВАНЕ НА КУЛТУРИТЕ И ПОДОБРЯВАНЕ НА ПОЧВЕНОТО ПЛОДОРОДИЕ!”

Е наблюдението на 30-годишния Мариан Маринов, собственик на Екоферма “Маринов-Еко” в шуменското село Кюлевча, в която произвежда тор от червени калифорнийски червеи.
* Досега е инвестирал над 50 000 лв. и е убеден, че трябва да работи за разширяване и развитие на стопанството си, неговото медернизиране и налагане на пазара като водещо име.

MarinovShumen1През последните години се повишава интереса на стопаните към биоторовете, повечето от които са на базата на червен калифорнийски червей. Продуктът, известен като биохумус, се използва в биологичното производство на земеделска продукция. Интересното е, че с тази дейност се заемат повечето млади агробизнесмени, които са с модерно мислене. Един от тях е 30-годишният Мариан Маринов, собственик на Екоферма “Маринов-Еко” в шуменското село Кюлевча. Той е сред учредителите на сдружение “АгроБио Свят”, което обединява над 30 производители на органична тор от страната. Завършил е икономика в Шуменският университет и курс за млади предприемачи в агросектора.

Заема се с нестандартното производство още през 2006 г., а през м.г. се регистрира като земеделски производител. Първите легла с калифорнийски червеи купува от лицензиран стопанин от село Васил Друмево, Шуменско. Едно легло е с площ 2 кв. м и в него има от 80 000 до 100 000 животинки, които се размножават за 3 месеца. Така в момента има легла, разположени на над 500 кв.м в личния му двор в село Кюлевча. Капацитет на стопанството му е 150 куб. м годишно органична тор (биохумус), а до момента е реализирал 100 куб.м от нея.

Маринов е проучил качествата на червения червей, чието име е свързано с Аграрния Калифорнийски институт, където е бил изследван. Предимството му пред останалите разновидности е, че не се разпълзява в лехите, живее на голяма гъстота и е много лаком и плодовит.

Стопанинът от Шумен стриктно спазва технологията на отглеждане и вече има високи резултати.Започва се от оформянето на леглата, като първо се прави постилъчен слой от узрял оборски тор и органични добавки с дебелина 10-15 см. Тази основа се полива, така че влажността й да е до 80%. В щайга или друг съд се изпробва малко количество от субстрата с червеи. Ако за 2-3 денонощия червеите влязат в новия субстрат, той е годен за ползване.

Върху основата се поставят всички червеи заедно със субстрата. Над този слой се насипва нов слой храна с дебелина 15 см, съветва младият стопанин. Много са важни и условията – оптималната температура е 20-25 С. Критичните стойности са над 33 градуса и под 0 градуса. През зимата червеите се запазват като лехите се покриват с 40-50 см тор, защото тогава не работят. През лятото се поливат по-често, през жегите е добре това да се прави през 2-3 дни. Марян Маринов е изградил специална система от маркучи, с които да постига максимален ефект.

Оптималната влажност за храната е 80-85%, а преди изваждането на биохумуса е 65-70%. Червеите не трябва да се оставят на пряка слънчева светлина, а да са покрити винаги със субстрат и при възможност – с рогозка от растителен произход през лятото. Киселинността на средата се контролира с лакмусова хартия. Храната и субстратът в леглата трябва да имат неутрална реакция (рН между 6,5 и 7,5), допълва той.

Производителят се грижи винаги да осигурява пресен оборски тор, като на месец са му необходими около 10 тона. Всяко легло захранва с една количка органичен продукт на всеки 15 дни. Тази “основна суровина” си осигурява от близки ферми в съседното село Мадара. На практика така помага и на животновъдните стопанства, защото оползотворява отпадъчните им продукти.

Веднъж годишно събира преработената от червеите оборска тор. Пресява я в специално съоръжение – автоматично сито, което му е изработено по поръчка. Изградил е специалени навеси за съхранение и сушене на продукцията, която се опакова в полипропиленови чували. Те са от пореста материя и позволяват на биохумуса да диша и така запазва качеството си на “жив подукт”.

Мариян Маринов, е инвестирал във фермата си над 50 000 лв. Тя е оградена и отговаря на всички изисквания. Закупил е челен товарач и други машини, които му позволяват да оптимизира до голяма степен процесите на хранене и вадене на готовата тор. Въпреки, че работи и в друга частна фирма, цялото си свободно време посвещава на своето стопанство. Помагат му неговите близки и най-вече брат му Добромир Маринов, който е с две висши образования в сферата на сигурността и педагогиката. Когато има нужда, наема и допълнително работници.

Биохумусът се използва основно за наторяване есен и пролет. Има и други приложения – като субстрат за производство на семена и разсад, за вкореняване на резници и други растения, при подхранване през вегетационния период, при подготовка на различни смески за оранжерии, в саксии и др. Може да се използва сух (за оран или разхвърлен на повърхността) и като разтвор или във вид на суспензия. Биоторът е подходящ и за трайни насаждения.

В момента Мариан Маринов има клиенти от цялата страна и вече води преговори за износ в Италия. Той е щастлив, че все повече български стопани се обръщат към използването на биологични начини за подхранване на културите и за подобряване на почвеното плодородие.

автор: Лилия Лозанова