Норми на торене с биотор

Биохумосът се използва като:

а) тор пролет и есен;

б) за подхранване и през вегетационния период;

в) кото основа на субстрати за отглеждане на цветя и производство на семена и разсад;

г) като основа на субстрати за вкореняване на резници и други растения;

д) за подготовка на различни субстрати за оранжерии;

Следват препоръчителни дозировки. На практика се използват от 500 до 1000 литра/дка. Биохумусът не изгаря дори и най-слабите растения и може да се употребява и в по-големи количества. Дозировките зависят и от характеристиките на конкретната почва.Поради хигроскопичността на теглото биохумусът се измерва в литри.

 

 

РАЗСАД

Сади се в смес от 1 част биохумус и 4 до 5 части пръст (по обем, а не по тегло)

 

ЦВЕТЯ В САКСИИ

При засаждане в саксията се смесва 1 част биохумус и 3 части пръст. Подхранват се всеки 2-3 месеца, като 2-4 лъжици биохумус се смесват с горния слой почва.

 

ЗЕЛЕНЧУЦИ, КАРТОФИ, ЯГОДИ И ЕДНОГОДИШНИ ЦВЕТЯ

Садене: 50-150 ml биохумус на растение се слагат в гнездото или лехата. След засаждането се покрива с почва. Подхранване (при нужда): добавят се 50-100 ml на растение.

 

ОСНОВНО ТОРЕНЕ

Преди основната обработка на почвата се посипва между 500 и 1000 литра БИОХУМУС на декар (500-1000 ml/m2). Дозировките зависят от характеристиките на конкретната почва и на отглежданите растения.

Бележка: основното торене намалява нуждата от предсеитбено и присеитбено торене и от подхранване.

 

 

НАКИСВАНЕ СЕМЕНАТА ПРЕДИ ПОСАЖДАНЕ

Изготвя се разтвор от БИОХУМУС и вода в съотношение 1:1 обемно. Разтворът се оставя да отлежи 48 часа, като периодично се разбърква. След като се утаи извлекът се изважда.

Семената, луковиците или картофите за садене се накисват в извлека за 4 часа. След това се разстилат и се оставят да съхнат 48 часа.

 

РАЗСАД

Третираните с БИОХУМУС семена се засаждат в почвени смески със следното съдържание:

– почва 85% об., БИОХУМУС 15% об. (за по-нисък разсад по-малко биохумус)

– почва 50% об., БИОХУМУС 15% об., перлит 35% об.

 

 

ПЛОДНИ ДРЪВЧЕТА, ЛОЗЯ, ХРАСТИ, РОЗИ

Садене: в ямата се прилагат 2-4 литра биохумус на дръвче; 1-2 литра на храст или роза; 0,3-0,4 литра на лозова пръчка.

Подхранване: през пролетта и есента се поръсват над коренната система 1-3 литра биохумус на дръвче; 0,5-1,5 литра на лоза, храст, роза. След това се смесва с почвата.

 

ТРЕВНИ ПОЧВИ

Сеене: 150-200 ml биохумус на m2 се посипват върху площта за сеене, смесват се с горния слой почва и се поставят семената.

Подхранване: посипват се 50-150 ml на m2 (след косене) и се полива обилно.

 

РЕКУЛТИВАЦИЯ НА ЗЕМИ

Поставят се 3 литра биохумус на m2 и се смесват с 10 сантиметровия повърхностен слой на почвата.

 

ДОМАТИ, КРАСТАВИЦИ, ЧУШКИ И ДРУГИ ЗЕЛЕНЧУЦИ

  1. При отглеждане на открито – предпосадъчно локално внасяне:

БИОХУМУСЪТ се внася на дъното на предварително оформени бразди с дълбочина 6-8 см на високата равна леха, в която се присаждат растенията, при следните норми: за домати – 100 ml/растение или 390 литра/дка; за чушки – 50 ml/растение или 390 литра/дка; за краставици – 200 ml/растение или 480 литра/дка.

 

  1. При отглеждане в оранжерии – смески със състав:

– торфен субстрат 60% обемно, агроперлит 30% об., БИОХУМУС 10% об.

– почва 50% об., перлит 35% об., БИОХУМУС 15% об.

 

  1. Подхранване на растенията (на открито и в оранжерии):

Изготвя се разтвор от БИОХУМУС и вода в съотношение 1:10 обемно. Разтворът се оставя да отлежи най-малко 24 часа, като се разбърква периодично. След като се утаи извлекът се изважда.

Растенията се подхранват с извлека при норма 200 ml/растение или за домати – 700 литра/дка (70 литра БИОХУМУС); за чушки – 1600 литра/дка (160 литра БИОХУМУС); за краставици 480 литра/дка (48 литра БИОХУМУС). По преценка тези количества могат да се използват еднократно или 2-3 пъти по време на развитието на растението.

За подхранване може да се използва и сух БИОХУМУС внесен локално.

 

ЯГОДИ

Подготвка на почвата: след оран и разбиване на буците БИОХУМУСА се внася равномерно чрез сеялка за торове или ръчно в оптимална доза 300-350 литра/дка. Желателно е последващо оросяване.

Припосадъчно внасяне: по 200-250 ml БИОХУМУС на линеен метър.

Подхранване: по време на вегетацията се подхранва 2-3 пъти с разхвърляне по повърхността и оросяване.

 

  1. На открито:

При засаждане се слагат в гнездото или лехата по 50-100 ml/растение, покрива се с почва и се оросява. Подхранва се при нужда с 50-100 ml/растение.

 

КАРТОФИ

Садене: 100-150 ml БИОХУМУС на растение се слагат в гнездото. След засаждането се покрива с почва. Подхранване (при нужда): добавят се 100 ml/растение.

 

ПЛОДНИ ДРЪВЧЕТА, ЛОЗЯ, ХРАСТИ, РОЗИ

Садене: в ямата се внасят 2-4 литра БИОХУМУС на дръвче; 1-2 литра на храст или роза; 0,5-1 литра на лозова пръчка. Подхранване: през пролетта и есента се поръсва над коренната система 1-3 литра БИОХУМУС на дръвче; 0,5-1,5 литра на лоза, храст, роза. След това се смесва с почвата.

ПРИЛАГАНЕ:

 

За всички култури биохумусът може да се използва сух (за оран или разхвърлян на повърхността), като разтвор или във вид на суспензия.

Листно торене – 1 част биотор се накисва в 10 части вода. Престоява 12-24 часа, утаява се. С бистрата течност се пръскат листата, а кашата се насипва в корена.

БИОХУМУСЪТ спестява грижите свързани с използването на оборски тор: плевели, изгаряне на растенията, миризма, големи обеми.

КУПУВАЙТЕ БИОХУМУС САМО ОТ ДОКАЗАНИ И РЕГИСТРИРАНИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ!