Защо да изберете нас?

Навярно сте срещали, хиляди обяви за продажба на биохумус, биотор, тор от червеи и т.н. Всеки се опитва да докаже на клиента качеството на своя продукт, като основното е лансирането на така нареченият „сертификат“ за качество. 

Тук ще се опитам на кратко да ви разясня какво е биотор от калифорнийски червей и как да различим биохумус от „биохумус“.
На практика сертификата, който се показва не е нищо друго, освен обикновен анализ на почва. Такъв анализ можете да си направите и на почвата в градината, което не доказва, че закупеният от вас продукт е биохумус.
И така, добрият или качественият биохумус, е резултат от жизнената дейност на червения калифорнийски червей.
Като основна хранителна среда се използва оборска тор.
От тази суровина зависи и какъв краен продукт ще получим, а именно:
                  – колко време е престояла оборската тор, преди да се даде на червея;
                  – какво е съдържанието на слама в тора;
                  – от какви животни е оборската тор;
                  – с каква храна са хранени тези животни;
                  – боледували ли са животните;
                  – къде е съхранявана оборската тор;
Това накратко е първият фактор, който оказва влияние върху крайният продукт.
Вторият фактор, е гъстотата на червеите в така наречените лехи. Логично, ако тя е намалена, се получава нещо, като полуобработена оборска тор.
Третият фактор, е честотата на зареждане /хранене/ на червеите. Това става поетапно, като времето между зарежданията е от 15  до 30 дни. Тук голяма роля има опитноста на този, който се занимава с отглеждането на червеите. Когато червеите са обработили напълно тора в лехите, тогава се пристъпва към ново зареждане с тор. Понякога се налага да се забави или дори пропусне едно зареждане или съответно да се ускори. Както казах, това зависи от опита на червеовъда.
Четвъртият фактор е влажността на оборската тор в лехите. Накратко засушеният субстрат затруднява обработката му, а прекалената влага може да „изгони“ червеите от лехите. Това се получава,  защото водата измества кислорода и неговото количество значително намалява в субстрата, където са червеите.
Петият фактор, е продължителността на обработка на оборската тор от червея. Всеки производител сам решава колко ще е това време. При нас в „Маринов – ЕКО“ този период е не по- малък от 12 месеца. В повечето случаи дори достига до 18 месеца. 
Шестият фактор, е отделянето на червеите от биотора. Това позволява запазването на червеите. Този етап изисква известно време и добри познания.  Няма да се спирам подробно, само ще вмъкна, че в „Маринов -ЕКО“  на този фактор отделяме голямо внимание, като времето за отделяне на червеи за една леха отнема до 15 дни.
Седмият фактор е изваждането и съхранението на нерафинираната тор. В „Маринов – ЕКО“ за тази цел има изградени специални навеси, които да създадат условия за правилно съхранение.
Осмият фактор, е рафиниране или дообработка. Тук е другият важен момент, защото биохумуса трябва да запази своята влажност, като същевременно трябва да е достатъчно сух за да мине през машините за пресяване и калиброване. За тази цел в „Маринов -ЕКО“  ни помага нашият десет годишен опит в тази дейност, и създадените за тази цел процедури и правила.
Деветият фактор, е правилното съхранение на рафинираната тор. Биохумуса се съхранява задължително в опаковки, в  които да може да „диша“, т.е. да пропускат кислород. Мястото на съхранение трябва да е защитено от пряка слънчева светлина и с  оптимална влажност. 
С други думи, биохумуса от калифорниски червей, трябва:
                             – да е с влажност около 40%;
                             – на външен вид, да наподобява едро смляно кафе;
                             – да няма абсолютно никакъв мирис;
                             – да е влажен на допир;
                             – измива се по трудно;
                             – трябва да има кафяв цвят;
                             – трябва да е изключително чист и с еднородна структура;

Това са съвсем на кратко особеностите  на производствения процес и правилата и факторите, които ние в „Маринов -ЕКО“ спазваме и следим. Ако искате да получите биохумус, а не „биохумус“, избора е

„Маринов – ЕКО“   – ЕкоЛогичният избор!